Перейти до вмісту

Захід «Мистецтво як оберіг: з історії однієї маріупольської родини»

18 лютого в Маріупольській філії НАОМА на виконання Указу Президента України від 14 лютого 2022 року №53/20221 в онлайн форматі відбувся захід «Мистецтво як оберіг: з історії однієї маріупольської родини», присвячений консолідації суспільства навколо територіальної цілісності, соборності та захисту незалежної України. Герої заходу ‑ родина маріупольців Черепченків, яка з початку гібридної війни стала на захист держави, використовуючи для цього як зброю, так і мистецтво. Олександр Черепченко, кандидат політичних наук, доцент кафедри соціальних комунікацій МДУ в 2015-2016 роках брав участь в АТО, захищаючи кордони Маріуполя у  складі 27-ї реактивної артилерійської бригади. Його дружина, Марина Черепченко,  – викладач Маріупольської філії НАОМА, з 2015 року є координатором проєкту «Маріупольські обереги». Оберегом і своєрідним символом Маріуполя, починаючи з 2014 року вважаються могутні багатотонні  тетраподи, які еволюціонували від оборонних споруд до арт-об’єктів. Оздоблення цих арт –об’єктів стало чинником  гуртування  міської громади.

Під час заходу Олександр Черепченко поділився з викладачами та студентами філії спогадами про часи військової служби та особливості світосприйняття людини зі зброєю, яка незважаючи на все, бачить прекрасне навіть посеред хаосу війни. Колишній солдат, а сьогодні авторитетний викладач з точки зору досвідченого політолога, розповів про особливості сучасної гібридної війни, а також про засоби протидії інформаційно-пропагандистським впливам.

Марина Черепченко висвітила історію створення перших в Маріуполі розписних тетраподів, розповіла про особливості розпису, та його техніку, а також про те як оборонна споруда, під впливом мистецтва стала оберегом та символом міста в скрутні часи. Сьогодні на зміну тетраподам-велетням прийшли різноманітні дизайнерські вироби оригінальної геометричної форми. Використання тетраподної тематики в якості прикрас, побутових речей, поліграфії створило неповторний унікальний бренд сучасного Маріуполя.

Сподіваємось, що ці обереги і в майбутньому будуть берегти багатонаціональне місто на сході України.