Перейти до вмісту

25 квітня 2024 року в Художньому музеї міста Дніпро відкривається виставка художніх робіт трьох поколінь Чернявських, присвячена 100 річчю від Дня народження Чернявського Георгія Георгійовича

«ПАМʼЯТЬ НАОМА»

100 років!

Чернявський Георгій Георгійович (1924-1981), живописець, народний художник УРСР, Лауреат Державної Премії УРСР ім. Тараса Шевченка, доцент кафедри живопису Київського державного художнього інституту

Народився 20 квітня 1924 року в місті Катеринослав, (Дніпропетровськ), нині Дніпро. Йому довелося пережити Другу світову війну, юнаком пішов на фронт, був нагороджений орденами Червоної зірки, Вітчизняної війни I та II ступеня, медалями. Офіцер-танкіст лише після завершення війни завершив художню освіту у Дніпропетровському художньому училищі та Київському державному художньому інституті, який закінчив з відзнакою, його викладачами були К. Трохименко та І. Штільман.

У 1955 році Георгій Чернявський повернувся в рідне місто. Працював директором Дніпропетровського художнього училища і був обраний головою Дніпропетровської організації Спілки художників до 1974 року.

У 1974 році художник переїздить до Києва, де працює заступником голови Спілки художників України, а також доцентом Київського державного художнього інституту, нині (НАОМА).

Георгій Георгійович пішов з життя у 57 років, віці, коли художник по справжньому розквітає, як творець, набувши певної майстерності, мріяв написати книгу спогадів, але не судилося. Збереглась мистецька спадщина, численні живописні полотна, акварелі та пастелі, привезені з багатьох подорожей – від Крайньої півночі до Середньої Азії, від Криму до Карпат, сонячного Кіпру, Польщі, Угорщини та Фінляндії, де побував художник як митець, що ставив собі найвищі та найскладніші завдання. Похований на Байковому кладовищі у 1981 році.

Ще за радянських часів талант художника було високо оцінено – його нагородили Державною премією ім. Т.Г. Шевченка, удостоїли звання Заслуженого діяча мистецтв УРСР, звання Народного художника УРСР.

25 квітня 2024 року в Художньому музеї міста Дніпро, якому виповнюється 110 років,  відкривається виставка художніх робіт трьох поколінь Чернявських, присвячена 100 річчю від Дня народження Чернявського Георгія Георгійовича.