Перейти до вмісту

ВРЕГУЛЮВАННЯ  ГОСПОДАРСЬКИХ  ПИТАНЬ  НАОМА

Українське образотворче мистецтво останнього століття переважно було сформоване і дістало свій яскравий прояв завдяки роботам тисяч випускників Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури – провідного закладу мистецької вищої освіти зі 106-річною історією. НАОМА усі 106 років зберігає, розвиває та підтримує кращі фахові традиції славетної школи українського образотворчого мистецтва.

НАОМА як заклад вищої мистецької освіти, маючи на своєму балансі дві котельні (обладнання встановлене ще у 1962 та 1974 рр.) і трансформаторну підстанцію (ТП), забезпечувала не лише свої корпуси і гуртожиток теплом та електроенергією, але й багато інших сторонніх закладів та організацій, не маючи ліцензій на надання послуг з постачання тепла, води, електроенергії іншим суб’єктам господарювання.

Хтось призначив НАОМА на роль структури, яку роками можна експлуатувати, вимагаючи від неї виконання нестатутних функцій. До цього ще треба додати так званих орендарів та співмешканців, котрі не один рік отримували від НАОМА послуги, однак не поспішали за них розраховуватись. Утримання цих паразитуючих структур призводило до значного відволікання коштів НАОМА.

Яскравий приклад такої структури  – гуртожиток ДП «Управління фонду державного майна України» (окрема будівля, два під’їзди), який заборгував НАОМА за надані послуги з опалення (опалювальний сезон 2021–2022 р.) більше 500 тис. грн. Тільки у жовтні 2023 року Господарський суд м. Києва ухвалив рішення про відшкодування НАОМА всієї суми боргу плюс 200 тис. грн штрафів та пені. Але й після рішення Господарського суду боржник – організація небідна – не поспішає розраховуватися з НАОМА. Сподобалося жити коштом державного закладу освіти.

Ще один приклад – Державне підприємство «Творчо-виробничий та навчально-дослідний центр розвитку сучасного мистецтва», який роками отримував електроенергію від НАОМА без опломбованого лічильника. До того ж за пільговим тарифом. Проте навіть за таких умов не розраховувався. Тому у 2018 році Академії довелося стягувати заборгованість за 2016, 2017, 2018 роки на суму 390 213,47 грн через судовий позов  (справа № 910/11685/18).

Станом на 01 листопада 2023 року борг становив 160 тис. грн. І тільки після вжиття  «відповідних заходів» керівництво ДП було змушене нарешті розрахуватися.

Приклади «спадку», або «старого багажу» можна наводити й далі. На жаль, якраз цей «спадок» тягне наш заклад назад, не даючи змоги повноцінно розвиватися і витрачати наявні кошти на власний розвиток, а не на утримання таких «ухилянтів».

Сьогодні одна з нагальних проблем, яка не вирішується десятки років, – це забезпечення теплом як гуртожитку (перший під’їзд будівлі гуртожитку), так і навчального корпусу. Вона виникла не вчора, і не 2–3 роки тому, проблема існує мабуть ще з 1974 року – часу встановлення чавунних котлів у наших котельнях.

Наразі НАОМА працює над підключенням до міської тепломережі, отримуємо дозволи, технічні умови, розробляємо проєктну документацію. Дуже жаль, що всі попередні роки буквально в повітря викидалися мільйони державних гривень за газ для опалення, а тепла як не було, так і немає.

У 2021 році було запущено котельню (вул.Лукянівська 69/71). Витрачали кошти на опалення, як свого гуртожитку(перший підїзд), так і гуртожитків КНУ театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого (третій під’їзд будівлі гуртожитку), ДП «Управління справами ФДМУ» (окрема будівля, два під’їзди). (Однак зауважимо, що ДП «Творчо-виробничий та навчально-дослідний центр розвитку сучасного мистецтва»  ( другий під’їзд будівлі гуртожитку )

З  ініціативи  керівництва  ДП  відмовилося  від опалення  з  2012 р.).

Що ми отримали? Вдячності від споживачів не отримали, отримали борги та проблеми. І тоді зрозуміли, що далі так тривати не може.

Зважаючи на неможливість модернізувати котельню гуртожитку власними ресурсами, Академія звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики України й отримала дозвіл, який передала до Фонду державного майна України /ФДМУ/. ФДМУ провів конкурс, за результатами якого визначив «ефективного» орендаря, котрий зобов’язався встановити на існуючій котельні «ефективні сучасні теплові котли та обладнання». Але, на жаль, цей «ефективний орендар» у 2022–2023 рр. не виконав своїх зобов’язань. Тому ми знову були змушені звернутися з позовом до суду та ФДМУ з вимогою розірвання договору оренди.

Також НАОМА подано заяву до Шевченківського РУ Національної поліції України про вчинення злочину (орендарем) ТОВ «Добробут-Тепло» 01.09.2023 за № 965-10, яку зареєстровано за вх. № 20 228 від 04.09.2023, але ці відомості не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, навіть після особистого звернення представника Академії.

08.09.2023 НАОМА подано скаргу щодо невнесення відомостей про кримінальне діяння до ЄРДР слідчому судді Шевченківського районного суду м. Києва.

21.09.2023 НАОМА повторно подає заяву до Шевченківського РУ Національної поліції України про вчинення злочину (вхідний № 21 400).

На сьогоднішній день підрозділом дізнання Шевченківського управління поліції ГУНП у м. Києві 13.10.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесене кримінальне провадження №12023105100002080 за заявою НАОМА про злочин; правова кваліфікація кримінального правопорушення – Стаття 356 КК України.

У зв’язку із невиконанням орендарем зобов’язань з постачання тепла для гуртожитку НАОМА, у терміновому порядку були розглянуті інші альтернативні варіанти щодо  забезпеченням теплом студентів гуртожитку НАОМА.

Наразі в НАОМА закінчуються роботи із запуску двох електрокотлів опалення. І таким чином  тепло в цьому році нарешті в нашому гуртожитку буде.