Перейти до вмісту

Відкритий лист Міністру культури та інформаційної політики України

Міністру культури

та інформаційної політики України

панові Олександру ТКАЧЕНКУ

 

Шановний Олександре Владиславовичу!

 

Відповідно до Вашого наказу четвертий місяць поспіль обов’язки ректора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури виконує кандидат мистецтвознавства, доцент Остап Ковальчук — людина перспективного мислення, здібний адміністратор, достойний мистецтвознавець, фахівець, який щиро вболіває за подальшу долю НАОМА і за це майбутнє мужньо тримає поточний тягар відповідальності.

За короткий термін його перебування на посаді відбулися позитивні зміни, скеровані на покращення матеріально-технічного стану Академії, унаочнюється приведення її функціонування до вимог чинного законодавства в галузі освіти й науки, в умовах дистанційного навчання робляться кроки до забезпечення якості навчального процесу.

Утім, прихильники попередніх форм правління НАОМА інспірували цькування п. Ковальчука у соцмережах, компрометуючи Академію в культурно-мистецькому співтоваристві.

Як відомо, старе неохоче поступається місцем новому, і деякі помилки на шляху до нового є родовими його ознаками і, зокрема, свідчать, що процес у цілому відбувається в правильному напрямі, але викликає опір. Так, рішення Вченої ради НАОМА від 13.04.2021 є наслідком штучного роздмухування емоцій, перекручування фактів, необґрунтованих наклепів і суперечить статті 42 Закону України «Про вищу освіту».

Просимо Вас виважено поставитись до легітимності зазначеної ухвали Вченої ради НАОМА й узяти до уваги значну роботу п. Ковальчука в умовах постійного опору, спрямовану на позитивні зміни в системі мистецької освіти Академії, відтак і на формування перспектив розвитку українського мистецтва.

 

З повагою,

викладачі кафедри теорії та історії мистецтва

Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури —

 

академік НАМ України, заслужений діяч мистецтв України,

доктор мистецтвознавства, професор Людмила МІЛЯЄВА

 

почесний академік АН вищої школи України,

доктор мистецтвознавства, професор Михайло СЕЛІВАЧОВ

 

заслужений діяч мистецтв України,

кандидат мистецтвознавства, доцент Людмила ЛИСЕНКО

 

доктор мистецтвознавства, доцент Катерина ГАМАЛІЯ

 

академік Української академії архітектури,

заслужений діяч мистецтв України,

доктор мистецтвознавства, професор Андрій ПУЧКОВ

 

член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти,

доктор мистецтвознавства, ст. наук. співробітник Леся СМИРНА

 

кандидат мистецтвознавства Олександра ШЕВЛЮГА

 

Київ, 14.04.2021