Перейти до вмісту

Перегляд нової бібліотечної літератури з подарованої колекції Катерини Ара

Перегляд нової бібліотечної літератури
з подарованої колекції Катерини Ара

         Минулоріч фонд бібліотеки НАОМА збагатився 1126 іномовними (переважно англомовними) мистецькими виданнями широкого тематичного діапазону. Це сталося завдяки благодійній  діяльності пані Катерини Ара (Katherine Ara), яка рухом доброї волі надала власну, багаторічно створювану, книжкову колекцію для використання в мистецькій освіті України.

Колекціонування мистецьких книжок для шановної британської дарительки не є випадковим заняттям, оскільки вона є досвідченою фахівчинею в галузі реставрації та консервації творів образотворчого мистецтва. Її власна студія Katherine Ara Ltd., функціонуючи з 1997 року, демонструє як чутливий і критичний підхід до процесів відновлення та збереження картини, мінімальне втручання в її цілісність, так і застосування найновіших, максимально безпечних технічних засобів у роботі з нею.

Стилем студії є не тільки ретельність і обережність у реставраційній практиці, але й інформаційний супровід процесу відтворення картини. А отже, роботі з картиною передує її ґрунтовне вивчення з мистецтвознавчим дослідженням і технічним аналізом, для яких потрібен широкий спектр історичних знань і практичного досвіду у віртуальній та традиційній фотографії й володіння природничо-науковими методами. Послуги, які надає студія, можуть обмежуватися  і техніко-технічною експертизою картини, що  проводиться в разі її купівлі замовником.

Реставраторські праці пані Катерини Ара стосуються різноманітних художніх епох і мистецьких стилів, включаючи картини італійських та нідерландських старих майстрів, британських художників XVIII століття й сучасних майстрів. Список авторів художніх шедеврів, з якими мала діло пані реставраторка, складають здебільшого найзнаменитіші митці, зокрема, Пітер Брейгель Молодший, Лукас Кранах Молодший, Жерар Давид, Ганс Гольбейн, Тиціан, Томас Гейнсборо, Джошуа Рейнольдс та Сальвадор Далі.

Тож невипадково ядро подарованої книжкової колекції пані Ара становлять художні альбоми і мистецтвознавчі розвідки, присвячені західноєвропейським художникам від XV до XXI ст., з акцентом на різних образотворчих жанрах, з широким географічним ареалом (Великобританія, Бельгія, Нідерланди, Німеччини, Іспанія, Італія, Франція). Є нечисленні  видання і з західноєвропейської графіки, скульптури, архітектури та декоративно-ужиткового мистецтва, книжки, присвячені мистецтву Візантії тощо. Частина бібліотечного подарунка британської благодійниці – це сучасні британські періодичні видання з історії мистецтва, видання артаукціонів Сотбі і Крістіз.

У кожному разі жоден із примірників цієї колекції не є для бібліотечного фонду зайвим і випадковим, представляючи зразок найякіснішого друку, будучи в найкращому стані для читацького користування. Книжкове зібрання від пані Катерини Ара, вливаючись в фонд бібліотеки НАОМА, змістовно його підсилює, оскільки не тільки розширює та урізноманітнює вже наявні тематичні розділи, але й заповнює лакуни з персоналій багатьох митців.

Приміром, раніше відсутня у фонді персоналія видатного англійського художника-анімаліста і вченого-біолога Джорджа Стаббса нині представлена десятком видань, присвяченим його техніці та мистецькому доробку. Окремою групою видань фонд бібліотеки доповнюється альбомами, присвяченими різним європейським художнім музеям. Подаровані видання значно подовжили й список вагомих авторів, істориків мистецтва, мемуаристів, дослідників окремих художніх епох, які представляють різні країни. Для прикладу зазначимо кілька видань.

Монографія від Gisela Goldberg, мюнхенської реставраторки та історикині мистецтва, про творчий доробок Альбрехта Дюрера  висвітлює й тему німецьких художніх музеїв. Винятковим виданням є мемуари Ozias Humphry, присвячені його колезі й другу, художнику Джорджу Стаббсу. Безцінною є праця з історії архітектури Nicolaus Pevsner, всесвітньовідомого вченого, історика архітектури єврейського походження, який належить німецькій і британській культурам.

Бібліотечний фонд поповнився ґрунтовним тритомним дослідженням творчості Франса Галса, а також повним каталогом малярських і графічних праць Якоба ван Рейсдела від Seymour Slive, видатного американського мистецтвознавця, історика, дослідника голландського мистецтва, багаторічного директора Гарвардського музею мистецтва.

Корисним для поціновувачів творчості Антоніса Ван Дейка видається праця Christopher White, британського дослідника голландського і фламандського мистецтва, професора голландського мистецтва в Оксфордському університеті, директора Ешмолівського музею мистецтва та археології. Зацікавить шанувальників італійських художників доби бароко книжка Gabriele Finaldi, директора Лондонської національної галереї.

Першу партію вже опрацьованих у плані бібліотечної класифікації УДК і готових для видачі читачам книжок із колекції Катерини Ара представляють 150 примірників, з якими можна ознайомитись у читальній залі бібліотеки НАОМА. Відвідувачам впаде в око переважаючі портретний і анімалістичний жанри, багатоманітність видань про Веччеліо Тиціана, Ель Греко, Антоніса ван Дейка, Джорджа Стаббса та багато інших деталей. Краще на власні очі побачити те, чого не охопити в нинішньому анонсі.

Запрошуємо до перегляду нових мистецьких видань у читальній залі бібліотеки НАОМА, який відбуватиметься 08.02.2024 року з 9.30 до 16.00.

З повагою бібліотека НАОМА.