Перейти до вмісту

Open call / резиденції для студентів НАОМА на Сошенка 33

Програма художніх резиденцій для студентів НАОМА у освітньо-мистецькому центрі Сошенко 33.

До участі у програмі запрошуються студенти 3-6 курсів усіх творчих факультетів та архітектурного відділення. Програма резиденцій не має заданої теми, але вітається міждисциплінарний, дослідницький підхід, робота з різними техніками та медіа. Робота у резиденції є продовженням персональної художньої практики студентів. Тривалість резиденції 4 місяці. Можливо подаватися як індивідуально, так і групою до 4х осіб.

Заявки приймаються з 05.04 по 05.05 включно.
Початок програми 20 травня 2021 року.

Щоб подати заявку на участь у резиденції, будь ласка, надішліть повідомлення на електронну пошту [email protected] з темою «резиденція». У листі напишіть інформацію про себе і свою мотивацію, а також надішліть своє портфоліо. Заявка має включати:

– Портфоліо у форматі пдф – творчі роботи та проекти з короткою анотацією, які не є семестровими завданнями з фаху чи постановками (не більше 10 МБ)
– CV – коротку біографію
– Мотиваційний лист, у якому опишіть свою художню практику (яка основна проблематика та методологія ваших проектів, розкажіть з якими техніками та медіа ви працюєте); опишіть проект, який ви плануєте реалізувати (теми/задачі, концепція проекту, ескізи при наявності), якщо у вас немає конкретного проекту, окресліть коло тем з якими ви плануєте працювати та свою методологію роботи; які матеріали / обладнання плануєте використовувати у своїй роботі.

Майбутній резидент_ка або колектив отримає у користування творчу майстерню на Сошенко 33 на термін 4 місяці. За результатом резиденції резидент_ка або колектив може представити свій проект чи результати дослідження у експозиційному просторі Сошенко 33 або у просторі Крила. Протягом програми передбачаються зустрічі з кураторською групою та тюторами резиденції: Анна Сороковая, Тарас Ковач, Леся Кульчинська, Ганна Циба, Сергій Сабакарь. Програма розрахована на 4 індивідуальні або колективні резиденції.

У будинку майстерень на Сошенко 33 є еспозиційний простір та простір для публічних подій, діє графічна студія, яка налічує 2 офортних верстата, прес для високого друку та кімнату для роботи з кислотами

Дедлайн для подачі заявок 05.05 включно. Після розгляду та обговорення надісланих заявок, експертне жюрі оголосить результати конкурсу протягом 2 тижнів.


Освітньо-мистецький центр Сошенко 33 функціонує на базі творчих майстерень НАОМА, які розташовані на північній околиці Києва. Вони були засновані у 1949 році як “Будинок творчості” для художників, що в радянській системі мистецтва було аналогом сучасних програм резиденцій. З 1960-х років будинок був Творчими майстернями для аспірантів та входив у систему Академії мистецтв СРСР. У 2012 році з’явилися плани забудови території майстерень, що стало імпульсом для формування місцевої спільноти. Завдяки протестам та кампанії, організованої проти забудови, ці плани не були реалізовані і зараз будинок майстерень функціонує як освітньо-мистецький центр, що включає програму художніх резиденцій. За останній час тут було проведено ряд художніх виставок, воркшопів та обговорень, а також проект в рамках Київської бієнале сучасного мистецтва 2015 “Київська школа”. На Сошенко відбулась резиденція у рамках програми SWAP: UK / Ukraine Британської Ради в Україні у 2016, 2017, та проект Decommuni_ation у співпраці з берлінською Академією мистецтв The weissensee school of art and design (2019). Діяльність центру на Сошенка, 33 включає в себе реалізацію освітніх та мистецьких програм і проектів, художніх резиденцій, роботу з сучасним мистецтвом у виставковому форматі та форматі експериментальної лабораторії. ОМЦ співпрацює з місцевою громадою у збереженні культурного та природнього осередку Сошенко 33.