Перейти до вмісту

Відкрита лекція щодо збереження історико-культурної спадщини України

07 грудня 2022 р. відбулася відкрита он-лайн лекція для студентів 2 курсу НАОМА, яку провела д.арх., доц. кафедри архітектурного проектування Олена Павлівна ОЛІЙНИК. Лекція була присвячена питанням збереження історико-культурної спадщини України і завданням архітекторів в цьому процесі.

Олена Олійник висвітлила питання збереження історико-культурної спадщини в умовах війни, що триває. Вся новітня історія України свідчить, що періоди окупації, тоталітаризму та насильницьких змін нашої історії пов’язані в першу чергу із руйнуванням та фальсифікацією історичної пам’яті народу, знесенням аутентичних об’єктів культурної спадщини, що призводить до асиміляції, моральної деградації, аж до повного знищення нації.

Культурна спадщина України, підкреслила лектор, – це теж точка боротьби з тероризмом, це місце постійної загрози знищення історичної пам’яті, тотальної дезінформаційної війни, такої ж немислимої брехні і насильства.

Таким чином, концепція охорони і відновлення культурної спадщини повинна базуватись в першу чергу на завданнях ідентичності нації. І як ніколи, на сучасному етапі, збереження спадщини є пріоритетом політики та ідеології держави.

О.П. Олійник підняла важливі питання збереження ідентичності при реставрації втрачених пам’яток та відбудові міст.

Обговорювані питання викликали жвавий інтерес з боку студентів. Важливо відзначити, що це вже друга відкрита лекція для студентів другого курсу, що на їх прохання додатково проводить доц. Олійник О.П. На кафедрі відзначили високий рівень проведення лекції, її актуальність і зацікавленість студентів.