Перейти до вмісту

Відкрита лекція щодо відбудови України

17 листопада 2022 р. відбулася відкрита он-лайн лекція, яку д.арх., доц. кафедри архітектурного проектування провела на прохання студентів 2 курсу. Лекція була присвячена питанням відбудови України і завданням архітекторів в цьому процесі. Не дивлячись на відключення світла, під’єднались більше 20 студентів і викладачі кафедр архітектурного проектування та теорії й історії архітектури і синтезу мистецтв на чолі з деканом А.М. Давидовим.

Олена Олійник загострила питання майбутнього регіонального планування держави. Адже внутрішня міграція населення призвела до того, що щільність найбільш густо населених областей Сходу впала втричі, а населення західних областей відповідно втричі збільшилося. ВІдповідно змінилася система логістики і транспорту. За комплексною оцінкою, саме східні та північні області були найбільшим містобудівний та промисловий потенціал. Тут зосереджувались найбільші промислові підприємства, з яких майже 60 відсотків зруйновано або переміщено. Майже повністю знищена житлова забудова багатьох населених пунктів. В таких умовах загальна стратегія розвитку регіонів України поки що є абсолютно невизначеною.

Але якщо ми навіть налагодимо швидку відбудову знищених міст, це не гарантія збереження його автентичності і навіть впізнаваності. О.П. Олійник підняла важливі питання збереження ідентичності та створення системи громадських пішохідних просторів при відбудові міст.

Обговорювані питання викликали жвавий інтерес з боку студентів і викладачів. Лекція перейшла в професійну дискусію, що тривала протягом години. Студенти показали високий рівень зацікавленості і обізнаності, надавали свої пропозиції і ділились досвідом, піднімали питання реконструкції пятиповерхівок, створення громадських просторів, менеджменту, реалізації проектів, тобто продемонстрували прекрасну громадянську позицію.

В цілому відвідувачі відзначили високий рівень проведення лекції, її актуальність і необхідність продовжувати подібну практику.