Перейти до вмісту

Лист підтримки від наших колег з Академії образотворчого мистецтва та дизайну Братислава, Словаччина

Наші шановні українські колеги!

Із жахіттям та печаллю ми усі спостерігаємо за поточною ситуацією в Україні.

Через наших українських студентів та наших колег прямо в Україні ми можем спостерігати за ситуацією у вашій країні на вельми особистому рівні. Ми активно вирішуємо проблеми пов’язані з українськими студентами щодо їх перебування в Словаччині, їх економічного становища, ситуації в їх родинах. У цьому зв’язку ми б хотіли висловити нашу повну підтримку та повідомляємо, що ми готові допомогти вам, нашим партнерським школам тими засобами , які є у наших силах. Ми готові вирішувати проблеми згідно ваших запитів та необхідностей. Будь ласка, звертайтесь до нас без зволікань. Ми будемо щасливі бути у постійному контакті з вами.

Ми віримо, що ситуація скоро покращиться і що свобода та демократичні цінності вашої країни будуть захищені.

Академія образотворчого мистецтва та дизайну Братислава, Словаччина Доцент Богунка Коклесова – Ректор Професор Станіслав Станкочі – Віце – ректор Доцент Яна Гойстрікова – Віце – ректор Доцент Сільвія Йокелова – Віце – ректор Доцент Марсель Бенчик – Віце – ректор

Ми додаємо декларацію нашої Академії на нашому сайті та також виставили його в соціальних мережах:

Ми виступаємо рішуче проти військової агресії Російської Федерації проти України та висловлюємо солідарність з українським народом. Ми просимо активно знайти вирішення військового конфлікту в Україні. На нашу думку лише економічних санкцій проти Росії недостатньо і необхідно більш активно взяти відповідальність за встановлення миру в Європі. Прозахідна думка що тиску на російську економіку буде достатньо не до кінця розуміється російськими політиками, котрі здатні дійти до самого дна в економічному розвитку своєї країни щоб отримати усього що вони хочуть. І все це робиться щоб продемонструвати їх територіальну , політичну та ідеологічну експансію та агресію. Історія країн-сусідів Росії слугує хорошим прикладом цього. Чи ми говоримо про 30 років сталінського терору щодо України і мільйонними жертвами чи 50 роки , коли система радянського терору що панувала у східному блоку, включаючи окупації Чехословаччини у 1968 році країнами Варшавського договору. І сьогодні ми є свідками активного співробітництва словацької опозиції, Генерального прокурора та інших в Словаччині з кремлівськими політиками.

Важливо постійно нагадувати та пам’ятати все вищезгадане. Війна загострила наші відчуття. Вона зачепила всі сфери нашого життя. Багато наших особистих проблем та конфліктів раптом здалось тривіальним та неважливим для нас. Багато з нас мають сльози на очах навіть якщо ми не плачемо. Особливо зараз найбільш важливим для педагогів, співробітників та студентів нашого університету є наші українські студенти нарівні з місцевими студентами. Ми з ними в наших серцях, подумках і у вирішенні різнобічних економічних та соціальних питань тут в Словаччині. Найголовніше – вони продовжують навчання. Окупація України російськими військовими не є ситуацією, яку не можливо змінити. Це тимчасовий стан, який скінчиться і Україна знову відродиться у мирній Європі. Хвиля солідарності Фонд солідарності було створено у нас під час пандемії і починаючи відсьогодні буде сфокусовано на допомогу українським студентам. Ми дотримуємось законодавства і протягом наступних днів ми знайдемо можливість надати статус біженців і ми працюємо з емігрантськими службами. Ми зробимо все можливе , щоб ці студенти могли залишатись в Словаччині на час захоплення їх власної країни. Це дуже важливо.