Перейти до вмісту

Круглий стіл «Єдність мистецтва України та Польщі перед лицем нелюдської агресії росії»

9 березня 2023 року за участю представників НАОМА відбувся круглий стіл «Єдність мистецтва України та Польщі перед лицем нелюдської агресії росії»  в онлайн форматі, організований Академією образотворчого мистецтва ім. Яна Матейка (м. Краків).

У заході взяли участь представники українських та польських закладів вищої мистецької освіти: Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Київського національного університету будівництва і архітектури, Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Були обговорені питання розвитку мистецької освіти в умовах війни, участі студентів та викладачів у різноманітних мистецьких акціях, учасники поділилися планами розвитку і поглиблення співпраці між мистецькими навчальними закладами України та Польщі.

Проректор з наукової та творчої роботи НАОМА, Юлія Майстренко-Вакуленко подякувала польським колегам за потужну підтримку студентів Академії, які виїхали до Польщі через російську військову агресію, а також за численні ініціативи польських митців і науковців щодо різних видів мистецької співпраці між нашими країнами, окреслила основні напрямки презентації сучасного українського мистецтва студентами та викладачами НАОМА у країнах Європи, зокрема у Польщі. Доповідь було проілюстровано творами професора кафедри сценографії та екранних мистецтв НАОМА Володимира Буднікова та Влади Ралко, які експонувалися у рамках виставки «Питання до видимого» у м. Білосток, Польща, у жовтні-листопаді 2022 року.

На круглому столі виступили  Ректор Академії образотворчого мистецтва ім. Яна Матейка  проф. Анджей Беднарчик,  віце-консул України в Кракові Ірина Яремчук, голова Гуртка в Кракові Союзу українців у Польщі Андрій Олійник, голова Фонду AYA (сприяння та ініціативи фундації в Кракові) Олександр Яніцкі та інші представники польської сторони, які висловили підтримку українському народові й запросили до подальшої співпраці у різних галузях мистецької освіти, зокрема запропонували розповсюдити серед мистецької спільноти України інформацію від:

  • Об’єднання українців у Польщі (відділ у Перемишлі) та Народного дому, які запрошують мистців з України на резиденцію до Польщі: (детальна інформація за посиланням: https://ukraincy.org.pl/uk/rezydencija/?fbclid=IwAR2pQ6Z3mA_ZcEmyDno6cqlWYw0nyI7xTzlVQaoXMw-VWYmkm1mapV4SGig)
  • Європейської ліги мистецьких інститутів щодо підтримки українських студентів (детальна інформація за посиланням: https://elia-artschools.org/general/custom.asp?page=UAx)
  • Галерей та мистецьких центрів: (aptekagallery.com; kulturafutura.pl; swit.kulturafutura.eu; alekjanicki.eu; performspace.eu).