Перейти до вмісту

ЗВЕРНЕННЯ РЕКТОРА

Шановні колеги, студенти та аспіранти!
Вже понад 20 – років в нашому гуртожитку Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (вул. Лук’янівська, 69/71, перший під’їзд), як і в наших колег в третьому під’їзді – студентів з Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого відсутнє тепло в зимовий період. І це незважаючи на наявність котельної за 200 метрів від гуртожитку з чавунними котлами 74-року виготовлення та щорічними мільйонними витратами за газ на опалення цих котлів, бо до гуртожитків тепло ніколи не доходило. Свого часу до цієї “котельні” з невідомих причин було підключено гуртожиток Міністерства промисловості. Всі вони весь час “вимагали” від НАОМА – тепла і при цьому не розраховувалися за його отримання. Щорічне відволікання коштів НАОМА (коштів які виділяє держава на нашу підготовку, коштів для наших студентів) складало цифру з шістьма нулями. Так було і у 2021 році.
Але у 2022 році Фондом державного майна (котельня – державна власність) з ініціативи інших споживачів тепла (того ж Фонду державного майна до управління якого перейшов гуртожиток Міністерства промисловості) котельна була передана в оренду ТОВ “Добробут-тепло” з метою встановлення сучасних котлів опалення та новітнього обладнання. На жаль, орендар замість виконання своїх зобов’язань про встановлення нових котлів спробував на існуючих отопити гуртожитки березовими дровами. Звичайно, з цього нічого не вийшло. Керівництво НАОМА ініціювало розторгнення договору оренди і зараз позов знаходиться на розгляді в господарському суді.
Всі ці 20 років – студенти нашого гуртожитку вимушені зігріватися тільки через калорифери і інші електричні опалювальні прибори. Звичайно, що це призводить до пожежних загроз і такі випадки вже були. Як і те, що через перевантаження електротрансформатора всіма споживачами (в тому числі і з підключених знову невідомо ким прилеглих будинків) свого часу згорів потужний трансформатор і на його заміну НАОМА знову з наших коштів витратило 1,5 млн грн.. Ніхто з інших споживачів, НАОМА не компенсував жодної копійки.
Що стосується ДП “Магніти України” – опалення від котельної взагалі було відсутнє з ініціативи самого керівника цього підприємства мабуть з початку його діяльності.
Хочемо звернути вашу увагу на те, що НАОМА, як заклад вищої освіти, не є теплозабезпечуючою та тим більше енерго (електро-) забезпечуючою організацією. Її завдання і мета надання освітніх послуг нам, студентам.
Що стосується споживання електроенергії. Всі ці роки ДП “Магніти України” використовувало наші ліміти за наш рахунок, бо не мало свого опломбонового лічильника і навіть неопломбований відповідними службами лічильник знаходиться після лічильника НАОМА. І навіть за цю частину (фактично половину спожитої електроенергії) не сплачує місяцями, а то і роками. На сьогодні заборгованість ДП “Магніти України” складає перед студентами НАОМА 161317 грн.. Тим більше, що держава для студентів надає пільгові тарифи за спожиту електроенергію.
Керівника ДП “Магніти України” адміністрація Академії неодноразово попереджали про необхідність самостійного отримання дозволів на електропостачання, на відповідне облаштування, на заключення договорів на електропостачання з відповідними державою встановленими структурами. Але пан Зяблюк А. категорично від цього відмовлявся.
Виходячи з цієї ситуації, керівництвом НАОМА прийнято рішення про встановлення на своїй блок-секції двох електрокотлів потужністю по 150 кВт кожен. Отримано за цей час відповідні дозволи, додаткові ліміти виходячи з наявної потужності трансформаторної підстанції, розроблена необхідна проектна та технічна документація, придбані котли та необхідні матеріали, заключено договори для виконання відповідних робіт. І це незважаючи на необхідність подолання перепон, які учиняв пан Зяблюк А. зі всіх зусиль перешкоджаючи роботі.
І нарешті, коли настав той момент коли встановлені електрокотли для надання тепла в нашому гуртожитку, і в нас з’явилася надія що буде тепло в гуртожитку – пан Зяблюк А. ініціює, як останню свою надію, розсилку в соціальних мережах різних неправдивих листів та звернень.
Така деструктивна, відверто образлива поведінка Директора ДП “Магніти України”, без сумніву, суттєво шкодить інтересам суспільства, розвитку мистецтва, мистецькій освіті, студентам НАОМА – майбутнім художникам, в цілому нашій культурі.
Ректор Олександр ЦУГОРКА