Перейти до вмісту

06 лютого в стінах НАОМА відбувся круглий стіл «Та не однаково мені…»

Круглий стіл «Та не однаково мені…»

06 лютого в стінах  Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури відбувся круглий стіл «Та не однаково мені…», присвячений пам’яті видатного українського мистецтвознавця, археолога, музеєзнавця та художника Миколи Омеляновича Макаренка (1877-1938), вся діяльність та життя якого були спрямовані на дослідження та охорону пам’яток української культури. Трагічний та героїчний життєвий шлях непересічного науковця є прикладом глибокого патріотизму, що залишається надзвичайно актуальним та надихаючим прикладом.

Співорганізаторами круглого столу виступили  кафедра теорії та історії мистецтва НАОМА, Київська організація НСХУ, Громадське об’єднання «Мистецька світлиця». Багаторічним куратором проектів вшанування пам’яті М.Макаренка є мистецтвознавиця, заслужена працівниця культури України, володарка ордена святої великомучениці Варвари Валентина Єфремова.

На відкритті з вітальним словом до учасників заходу виступив ректор, професор, кандидат мистецтвознавства Олександр Цугорка, а також в. о. завідувача кафедри теорії та історії мистецтва, кандидат мистецтвознавства Олексій Овчаренко. Учасники круглого столу вшанували хвилиною мовчання пам’ять Миколи Макаренка та всіх оборонців України та української культури. Прозвучало привітання до учасників на ім’я ректора НАОМА від голови Роменської районної військової адміністрації п. Дениса Ващенка.

З фактологічно насиченою й емоційно піднесеною доповіддю, супроводженою слайд-програмою про внесок вченого й практики вшанування його пам’яті, виступила куратор проекту Валентина Олексіївна Єфремова.

Також прозвучала доповідь кандидата історичних наук Юрія Кухарчука «Внесок Макаренка в археологічну науку України»; президент Міжнародного Екслібрис-клубу, кандидат мистецтвознавства Петро Нестеренко розповів про образ М. Макаренка в мистецтві екслібрису та акцентував увагу всіх присутніх на чудових екслібрисах зі своєї колекції, що були представлені в залі. Розгорнутий виклад життєпису вченого та його творчих здобутків прозвучав у дослідженні студентки кафедри теорії та історії мистецтва НАОМА Єви Чернової (керівник доцент М.Русяєва). Зокрема був зазначений період викладацької роботи М. Макаренка в Українській академії мистецтв з 1919 по 1929 роки. Цікавим був виступ мистецтвознавця і колекціонера Володимира Недяка, який підтримав ідею наукових конференцій, присвячених спадщині М. Макаренка та проведення мистецьких пленерів на території свого приватного музею.

Робота круглого столу  «Та не однаково мені…» супроводжувалась прекрасною виставкою творів корифеїв українського живопису із фондів НАОМА: полотна К. Трохименка, Т. Яблонської, І. Штільмана та інших, яку організував факультет образотворчого мистецтва та реставрації і безпосередньо його декан Ігор Мельничук. На виставці були також представлені  офорти  Народного художника України Анатолія Марчука.

В рамках роботи круглого столу працює он-лайн виставка живопису «Та не однаково мені..» на сайті галереї КОНСХУ «Митець», в якій взяли участь понад двадцять сучасних українських митців. Практично всі вони є вихованцями та викладачами НАОМА.

Запрошуємо згадати українського патріота археолога, історика мистецтва, художника, погруддя якого прикрашає стіну героїв Небесної сотні Михайлівського Золотоверхого собору (автор: скульптор Юрій Багаліка).