Перейти до вмісту

Виставка бібліотеки НАОМА «Історія – це свідок часу, учителька життя», приурочена до «Дня пам’яток історії та культури»

Бібліотека НАОМА, відчуваючи пульс воєнного сьогодення, разом із культурно-мистецьким сегментом українського спротиву прямує впевнено вперед до української Перемоги. Разом із пошуком новітніх методів організації та використанням сучасних форм роботи бібліотека дотримується усталеної, перевіреної часом традиції донесення інформації про наявний книжковий фонд. Кожна запланована згідно з мистецьким календарем виставка бібліотеки не тільки популяризує найбільш цікаву тематичну літературу, але й розкриває зміст календарної події.

Отак лаконічно доносить інформацію самими світлинами на обкладинках і переліком заголовків альбомів, збірників статей та монографій нинішня виставка «Історія – це свідок часу, учителька життя», приурочена до 18 квітня, Міжнародного дня пам’яток і визначних місць, що в Україні має назву «День пам’яток історії та культури». Це встановлене 1999 року за наказом Президента України свято робить акцент як на семи найцінніших зразках культурної та історичної спадщини, що перебувають під охороною ЮНЕСКО, так і на шістнадцяти об’єктах, запропонованих Національною комісією України у справах ЮНЕСКО.

Звісно, практика охорони українською державою історико-культурних пам’яток охоплює набагато більше будівель і місць України. Все ж таки знайомство з історико-архітектурною скарбницею України варто починати із занесених до Списку світової спадщини ЮНЕСКО собору Софії Київської з прилеглими монастирськими будівлями та Києво-Печерської лаври, яким присвячено чи не найбільше розвідок і монографій, а також науково-популярної літератури українських авторів.

О ліліє, струнка в намисті рос,
Яку плекала мудрість Ярослава!..
Правдивий світ, – не той, для ока зримий,
Крилами розтинаючи вогонь,
Гойдають тихо грізні серафими
На терезах своїх долонь.
——————————————————–
Колись усім об’явиться, як чудо,
Істота з кожної з земних речей.
Настане день… світ спалахне, й полуда
Тобі спаде з засліплених очей.
В священнім жасі, дивно скам’янілий,
– Немов хто в вічність відчинив вікно, –
Побачиш ти у млі нестерпно білій
Все, все таким, як справді є воно:
Хрестом прорізавши завісу диму,
В красі, яку ніщо не сокрушить,
Свята Софія ясна й незрушима,
Росте легендою в блакить.
(Юрій Клен. Софія)

Вивчення історії та географії України неможливе без історичного архітектурного ракурсу кожного з українських регіонів. Тому серед представлених видань можна побачити унікальну працю Михайла Сірохмана «Церкви України. Закарпаття».

Варто було б згадати кожне із пропонованих на виставці видань зі спонукою до глибшого знайомства з темою за допомогою книжкового фонду бібліотеки НАОМА. Але до вдумливого читача, шукача книжної мудрості кожна книжка промовляє сама, без потреби стороннього вербального супроводу.

Виставка, пов’язана зі збереженими багатовіковими культурними пам’ятками, проходячи на десятому році вчергове розпочатої московією-росією війни проти України, ще раз доводить нам, що нице і потворне не може взяти гору над вічним і змістовним. Тож, незважаючи на химерний часовий контекст, шукаймо вічний сенс у вартісних книжках і надихаймося на нашу Перемогу!

З повагою, бібліотека НАОМА.