Перейти до вмісту

Художники та художниці підтримали благодійний аукціон у Київській Академії Мистецтв

У Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури відкриють виставку та благодійний аукціон на підтримку батальйону «Свобода» в складі бригади швидкого реагування НГУ «Рубіж», у якому служить студент Академії та художник Олександр Лень. На виставці представлені роботи Тіберія Сільваші, Антона Саєнка, Євгена Коршунова, Інги Леві, Данііла Немировського, Юрія Пікуля, Тамари Турлюн, Терези Яковини, etching.room1 та інших.

Назва «беззвучно до глухоти» цитує строфу з вірша Ярини Чорногуз «голе бароко», написаного під час ротації письменниці на фронті, та окреслює ключову тему виставки — самотність.

2014 рік. З початком російської окупації жителі і жительки східних і південних територій України вимушені покинути свої домівки та асимілюватись у нових місцевостях. 2020 рік. Суспільство усамітнюється через пандемію. Позитивний тест і самоізоляція, прогулянки безлюдними вулицями і парками — самотність стає звичною. 2022 рік. Повномасштабне вторгнення росії та нова хвиля міграцій українців і українок підсилює відчуття (колективної) одинокості: через втрату дому, виїзд за кордон, загибель рідних і знайомих, очікування членів родини, які несуть службу на фронті, відчуження України від світу.

Російсько-українська війна протягом 9 років охопила кожного та кожну як мінімум відчуттям тривоги. Але більшою мірою відчуттям самотності.

Катерина Журба, студентка Академії, одна з ініціаторок виставки:
«Ми звикаємо до війни. Забуваємо про потребу підтримувати армію. Водночас ми перебуваємо у стані анабіозу — коли ще не готові сприймати мистецтво. Хоча саме через культуру, саме через мистецтво — ми відроджуємось. Для мене важливо було, щоб виставка оживила Академію та одночасно стосувалась насущного сьогодні, а саме підтримці військових. Одна з цілей виставки — привернути увагу до цієї самотньої людини в умовах війни, відкрити її світу, одне одному та, власне, усвідомити, що насправді ми не самі».

В експозиції представлені роботи Михайла Алексеєнка, Степана Будулака, Андрія Волкова, Анастасії Дицьо, Руслани Ключко, Євгена Коршунова, Дмитра Купріяна, Іллі Кучера, Романа Лахманця, Інги Леві, Анастасії Лелюк, Наталії Лісової, Данііла Немировського, Владислава Паламаренка, Юрія Пікуля, Анастасії Піщанської, Надії Рогожиної та Ульяни Сукач-Кочеткової, Антона Саєнка, Олесі Саєнко, Тіберія Сільваші, Каріни Синиці, Богдана Сокура, Олени Топольян, Тамари Турлюн, Міті Фєнєчкіна, Максима Ходака, Даші Чечушкової, Терези Яковини, Atelier 36, etching.room1.

Виставка відкриється 29 червня о 18:00 у виставковій залі НАОМА (Вознесенський узвіз, 20) та триватиме до 28 липня. Під час відкриття виступлять командир батальйону «Свобода», ректор Академії Олександр Цугорка, а також співкуратори проєкту Олександр Лень і Анастасія Кузьменко. На наступний день після відкриття виставки, розпочнеться благодійний аукціон, організований незалежною кураторською групою. Правила гри, каталог лотів і ставки будуть опубліковані в соцмережах і на сайті «беззвучно до глухоти». НАОМА надає лише виставковий простір.

Кураторська група: Олександр Лень, Анастасія Кузьменко
Проєктна група: Катерина Журба, Роман Лахманець, Микита Яворський
Графічний дизайн: Емілія Костяна
Архітектор: Артем Громницький
Монтаж: Дмитро Шеремет, Дмитро Борисов, Дмитро Войтович

Консультації щодо аукціону: аукціонний дім «Дукат»
Виставка реалізована за підтримки фонду Emergency Support Initiative Київської бієнале та виробництва БПЛА SHULIKA.

Контакти: Instagram, Facebook
[email protected]