Перейти до вмісту

З ЮВІЛЕЄМ ВЕЛИКОЇ МАЙСТРИНІ: 90 РОКІВ НАТХНЕННЯ ТА КРАСИ ВАЛЕНТИНИ ВИРОДОВОЇ-ГОТЬЄ

Колектив НАОМА сердечно вітає з 90-річчям Валентину Гаврилівну ВИРОДОВУ-ГОТЬЄ – видатну українську художницю, членкиню Національної спілки художників України, професорку НАОМА, членкиню-кореспондентку Національної Академії мистецтв України, заслужену діячку мистецтв України, лауреатку мистецької премії «Київ» імені Сергія Шишка. 

Творчий шлях Валентини Виродової-Готьє – це понад 60 років відданого служіння українському мистецтву.

Її талант яскраво розкрився у жанрах портрета, пейзажу та жанрового живопису. Картини Валентини Гаврилівни вражають ясністю композиції, виразним лаконічним малюнком та гармонійним витонченим колоритом. 

Від 1959 року Валентина Гаврилівна присвятила себе викладацькій діяльності в нашій Академії, пройшовши шлях від асистента до професорки кафедри живопису і композиції. За цей час вона виховала не одне покоління талановитих художників-живописців, передаючи їм свої безцінні знання та вміння. 

Творчість Валентини Виродової-Готьє – це літопис нашої епохи в образах. Її пензлю належить велика серія портретів видатних діячів української культури – художників, композиторів, співаків, письменників. У кожному з них майстриня зуміла не лише передати зовнішню схожість, але й створити глибокий психологічний образ.

Роботи Валентини Гаврилівни здобули широке визнання як в Україні, так і за її межами. Вони зберігаються в музеях України та приватних колекціях Австралії, Бельгії, Великої Британії, Італії, Німеччини, США та Франції. 

За свою плідну творчу діяльність Валентина Виродова-Готьє була відзначена численними нагородами, серед яких Золота медаль НАОМА, Золота медаль НАМ України, медаль «В пам’ять 1500-річчя Києва» та медаль «Ветеран праці».

У цей знаменний день славетного ювілею, бажаємо Вам, дорога Валентино Гаврилівно, міцного здоров’я, нехай джерело Вашого натхнення буде невичерпним, а творча наснага повсякчас супроводжує!

Ваш безцінний досвід та майстерність слугують дороговказом для молодих талантів на шляху до вершин українського образотворчого мистецтва!

З глибокою повагою,

Колектив Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури