Перейти до вмісту

ПРИВІТАННЯ З НАГОДИ ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ПРОФ. О.К.ФЕДОРУКА

Колектив Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури висловлює сердечні вітання з днем народження Олександру Касяновичу ФЕДОРУКУ – видатному українському мистецтвознавцю, доктору мистецтвознавства, професору НАОМА, дійсному члену Національної академії мистецтв України, заслуженому діячу мистецтв України, заслуженому діячу культури Польщі, члену Національної спілки художників України.

Творчий шлях О.К.Федорука прославлений багаторічним відданим служінням українському мистецтву і спрямований на розвиток вітчизняної мистецтвознавчої науки, дослідження національної культурної спадщини, збереження і повернення в Україну культурних цінностей.

Від 2001 року Олександр Касянович Федорук  в НАОМА. У 2004 – 2017 рр. очолював кафедру теорії та історії мистецтва, викладав студентам-мистецтвознавцям дисципліни «Історія українського  мистецтва ХХ ст.», «Мистецтво української діаспори», «Методика наукових досліджень» та інші. Діяльність кафедри під керівництвом знаного науковця була спрямована на професійну теоретичну підготовку мистецтвознавців освітньо-кваліфікаційних рівнів «Бакалавр», «Спеціаліст» і «Магістр» за спеціалізацією: «Мистецтвознавство. Теорія та історія мистецтва». Автор численних наукових праць і досліджень, монографій та статей з питань розвитку українського та зарубіжного мистецтва, він став одним із засновників сучасної наукової школи мистецтвознавства, який виховав гідну плеяду молодих дослідників.

Сьогодні немає в Україні мистецтвознавця і художника, який не знав би ім’я Олександра Федорука. Наукові дослідження проф. О.К. Федорука віддзеркалюють актуальні питання розвитку національного і світового мистецтва, охоплюють різні етапи та періоди його розвитку, демонструють високий рівень українського мистецтвознавства у цілому світі. Його науковий доробок – це численні вдумливі аналітичні статті про сучасних українських художників, митців української діаспори, про «розстріляне відродження» 1920–1930-х років та інші актуальні теми.

Бажаємо Вам, Олександре Касяновичу, міцного здоров’я, творчої наснаги, нових наукових досягнень! Нехай ваша велична праця для розвитку національного мистецтвознавства надихають молодих дослідників та митців на втілення високих творчих ідей!

З повагою,
колектив Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.