Перейти до вмісту

100 років Харківській державній академії дизайну і мистецтв

Цими днями наші колеги з Харківської державної академії дизайну і мистецтв святкують сторічний ювілей Академії.

Зазначимо, що перевірка часом є перевіркою самою історією. А історія цього століття була дуже непроста. Так само складним був і мистецький її вимір, тому недарма історик мистецтва Дмитро Горбачов назвав мистецькій географічний простір 1910-1930х років «гарячим материком».

Київ та Харків, НАОМА та ХДАДМ складали і понині складають важливі полюси цього «материка», роблячи цей материк мистецьки розмаїтим, а саме мистецтво багатогранним та динамічним.

Видатні засновники та піонери наших шкіл, хоч і працювали в різних місцях,проте являли собою об’єднаних ідеєю, естетикою та філософією авангарду представників української та європейської мистецької ноосфери. Спільність світоглядних підходів, з водночас неповторністю почерку та характеру кожного з них, власне і створили українське образотворче мистецтво 1920х років, явище, яке і ми і ви, друзі, вважаємо одним з важливих витоків української образотворчої школи.

Звісно, драматичні події XX-го століття відбивалися і на історії наших академій, втім, відомий крилатий вислів ars longa вкотре підтвердив безсилість терору політичних режимів перед потужними українськими культурно-мистецькими потоками, які неможливо ні загатити, ні зупинити, ні розвернути.

Сьогодні важко уявити українську мистецьку освіту та й усе образотворче мистецтво України без Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Окрім того, потужна харківська школа дизайну, образотворчих мистецтв та мистецтвознавства є добре знаною не лише в Україні.

Віримо, що міцний фундамент першого століття ХДАДМ дозволить колективові успішно продовжити справу засновників, виводячи Харківську академію на нові і нові висоти мистецької освіти.

Тож НАОМА з радістю вітає своїх харківських колег з цим визначним ювілеєм і бажає нових мистецьки плідних століть!