Перейти до вмісту

Пленерна практика в Маріупольській філії

Пленерна практика стала важливим етапом творчого зростання і набуття професійних компетенцій студентами Маріупольської філії НАОМА. Протягом місяця під постійним керівництвом викладачів кафедри образотворчого мистецтва студенти наполегливо оволодівали методикою роботи на пленері. Це був час відкриття красот столичного Києва і рідного Маріуполя, перші спроби оволодіти магією світла.  

В 2021 році пленерна практика в Маріупольській філії пройшла під знаком IV Міжнародного Меморіалу А. І. Куїнджі, вельми важливої події для мистецької спільноти України, яка відбувається 1 раз на п’ять років. Пленери, що були організовані для мистецької молоді Департаментом культурно-громадського розвитку Маріуполя, дозволили молодим художникам відкрити для себе мальовничі куточки рідного міста, побачити нове у давно відомому і підготувати протягом місяця по 2 твори для виставки художників-початківців «Kuindzhi Art», яка стала фінальним акордом Меморіалу.

Величезна честь для художника-початківця – мати можливість  познайомити поціновувачів художньої творчості с власним доробком. Водночас, підготовка експозиції «Kuindzhi Art» – це і велика відповідальність, позаяк ця культурна подія відбувається на батьківщині всесвітньо відомого художника. Саме тому підготовці підсумкових робіт передували кропіткі і напружені творчі пошуки молодих художників та їхніх наставників. Під час екзаменаційного перегляду з практики студенти представили більше 500 ескізів та 30 завершених пейзажних робіт. З – поміж них комісія обрала найкращі, які і були рекомендовані для виставки.

Формування виставкової експозиції потребувало від студентів-першокурсників системного професійного підходу та обізнаності щодо методики підготовки та оформлення експозиції, в тому числі створення етикетажу, каталогу й презентації. З всіма цими завданнями студенти успішно впоралися за допомогою викладачів та адміністрації. Виставка стала своєрідним колективним проєктом Маріупольської філії НАОМА, який був успішно втілений в життя.

Урочисте театралізоване відкриття виставки відбулося в Центрі сучасного мистецтва м. Маріуполя «Готель Континенталь» 03.07.2021 року. Ця подія об’єднала представників Департаменту культурно-громадського розвитку, Маріупольської спілки НСХУ, викладачів, студентів, учнів, їхніх батьків та друзів. Атмосфера синергії надала заходу унікальності й чарівності. Автори найкращих робіт були відзначені дипломами в двох вікових категоріях, що відповідало складу учасників (учні мистецьких шкіл і студенти Маріупольської філії НАОМА). Помилуватися  творами художників –початківців маріупольці та гості міста мають змогу протягом  наступних двох тижнів.  

Успішне відкриття пленерної виставки дозволяє констатувати: пленерна практика – 2021 в Маріупольській філії НАОМА виконала своє завдання, студенти отримали важливий досвід практичної діяльності, зробили ще один крок до реалізації мрії – опанування професією художника. Сподіваємося, що практика проведення пленерів та оприлюднення результатів у формі виставки стане традицією, і Маріуполь реально  поступово набуде статусу культурно-мистецького центру, де молоді митці пишаються і примножують славу великого майстра світла  ‑ Архипа Куїнджі.