Перейти до вмісту

Нові надходження до бібліотеки

УДК 76.041.5(4)“15/18”
Ю94

Юхимець Гліб, Фомено Діана, Цинковська Ірина, Скрипник Петро, Гутник Людмила. Європейський гравірований портрет XVI-XIX ст.  з фондів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадсього: дослідження, ілюстрований каталог. Кн. 2. Київ, 2023. 664 с., іл.

Бібліотека НАОМА щиро дякує видавництву “Академперіодика” й фахівцям НБУВ за подарунок нового видання, що являє собою другу книгу ілюстрованого наукового каталогу європейського гравірованого портрета XVI-XIX ст.

Портретне зібрання НБУВ налічує понад 1000 примірників гравюр виконаних різними митцями, зокрема Крістофель ван Сіхем І, Корнеліс Галлє, Жан П’єр Дюпен, Ігнатій Себастьян Клаубер, Томас Райт, Леонтій Тарасевич, Лев Жемчужников та ін. Дане видання сформоване за іконографічним принципом зібрання гравюр і в алфавітному порядку від К до Я, уміщує портрети видатних осіб політичного й культурного життя Європи  XVI-XIX ст. У зібранні презентовано зображення відомих українців, серед яких — Ярослав Мудрий, Ярополк Володимирович, Святослав Ярославович, Григорій Сковорода, Петро Могила, Богдан Хмельницький, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Павло Полуботок, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш та ін.

Кожна стаття містить репродукцію оригіналу гравюри і розгорнутий науковий опис кожної пам’ятки,  що включає: інформацію про зображену персону, про авторство та дату виконання гравюр. Передбачено обов’язкове наведення всіх підписів, написів на лицевому боці та звороті аркушів. Особливістю каталогу є супровід більшості описів гравюр рубрикою “Іконографія”, яка подає відомості про використання портретних зображень в інших видах образотворчого мистецтва, насамперед прижиттєвих і близьких до них за часом створення. Видання є важливим фактичним матеріалом для наукових досліджень з історії граверства та іконографії в Україні, репрезентує художні особливості західноєвропейських граверних шкіл.

Запрошуємо переглянути унікальне видання в читальній залі бібліотеки НАОМА.

З повагою — бібліотека НАОМА.