Перейти до вмісту

Нові надходження до бібліотеки

УДК 745/7496:7.071.1](477):005.44 «19/20»

Ч34

Чегусова Зоя. Професійне декоративне мистецтво України доби глобалізації. Київ,2023.560 с. (укр.-англ. тексту), 814 ілюстрацій.

У монографії здійснено наскрізний мистецтвознавчий аналіз широкого історико-культурного матеріалу, що дозволило авторці виявити та розкрити значні образно-пластичні й художньо-стильові трансформації в добу глобалізації в таких основоположних видах професійного декоративного мистецтва України як кераміка, скло, художня обробка дерева, гобелен, батик, нетрадиційний текстиль.

Дослідниця вважає, що культурна глобалізація, яка, певним чином, загрожує зникненню традицій та мистецьких цінностей тих чи інших народів, породжує, як це не парадоксально, й зворотній процес, а саме: підштовхує українських митців декоративного мистецтва у їхній творчості до національної ідентифікації, спрямовує до пошуків архетипів своєї культури, стимулює до збереження національної самобутності.

Видання розраховане на мистецтвознавців, істориків, музейників; слугуватиме науковцям, викладачам, студентам мистецьких ЗВО.

Про авторку.

Зоя Чегусова  закінчила Київський державний художній інститут за спеціальністю «Теорія та історія мистецтва» 1975 року.

Кандидатка мистецтвознавства, заслужена діячка мистецтв України, членкиня Національної спілки художників України, членкиня Міжнародної асоціації арткритиків АІСА (ЮНЕСКО).

Провідна українська мистецтвознавиця, авторка близько 500 друкованих праць.

З повагою – бібліотека НАОМА.