Перейти до вмісту

Дев’яті Платонівські читання відбулися!

Дев’яті Платонівські читання відбулися!
20 листопада в НАОМА пройшла щорічна міжнародна конференція Дев’яті Платонівські читання. Кожен рік конференція, що носить ім’я видатного вченого, мистецтвознавця, професора Платона Олександровича Білецького, збирає коло однодумців в стінах НАОМА. Незмінним натхненником та керівником читань вісім років поспіль була Людмила Олександрівна Лисенко – науковець, викладач, колега і друг, людина феноменальної чесності і принциповості. Саме її пам’яті було присвячено пленарне засідання конференції.
​Дев’яті Платонівські читання об’єднали більш ніж 150 дослідників, студентів, аспірантів з Києва, Одеси, Харкова, Львова, Кам’янець-Подільського, Ізмаїла, Чернігова, Косово. Цього року до нас приєдналися міжнародні учасники – професор Інститута візуальної культури, Університета м. Ніредьгаза (Угорщина) Бернадетт Пушкаш, студенти з Італії та Китаю.
Конференція як і раніше охоплює широке коло тем: проблеми вивчення українського мистецтва від давнини до початку 21 століття, методика викладання профільних дисциплін, проблеми сучасної художньої освіти, класичне і сучасне мистецтво Сходу та Заходу. Грунтовні дослідження української іконографії та реставрації пам’яток, персоналій українського мистецтва залишаються її постійним «ядром». Однак окрім традиційних для конференції тем прозвучали доповіді щодо музейного фандрейзингу, феміністичного мистецтва, Харківської школи фотографії, українського лендарту. Об’єм досліджень сучасного мистецтва з року в рік набуває все більшої актуальності і ваги, і конференція є тому свідоцтвом.
Матеріали доповідей конференції буде видано наприкінці 2021 року і опубліковано в електронному вигляді на сайті НАОМА та Платонівських читань.