Перейти до вмісту

Книжковий дарунок НАОМА

Бібліотека НАОМА поповнилась монографіями  доктора мистецтвознавства, професора, завідувача кафедри теорії та історії мистецтва Харківської державної академії дизайну і мистецтв, члена-кореспондента Національної академії мистецтв України Соколюк Людмили Данилівни. Її наукові інтереси пов’язані з дослідженням українського мистецтва 1920-1930-х років, українського монументалізму, бойчукізму, вивченням художньої культури Слобожанщини. Тема докторської дисертації Людмили Соколюк: «Михайло Бойчук та його концепція розвитку українського мистецтва (перша третина ХХ ст.)».

Висловлюємо подяку професору Людмилі Соколюк за цей книжковий дарунок.

УДК 75.071.1(477)
С 59
Михайло Жук: мистець-літератор : монографія / Людмила Соколюк. – Харків : Вид. Олександр Савчук, 2018. – 256 с.: 335 іл.
Монографія «Михайло Жук:  мистець-літератор» є першим докладним науковим дослідженням, що охоплює як мистецьку, так і літературну творчість Михайла Жука – одного із засновників Української Академії мистецтва у 1917 році (нині – НАОМА), універсала рідкісного типу (живописця, майстра різноманітних графічних форм і декоративних панно, театрального художника, кераміста, літератора, педагога),  представника доби українського розстріляного відродження. Творчість М. Жука розглядається у найтіснішому зв’язку з тогочасною проблематикою української художньої культури, виявляється роль митця-літератора в її розвитку. До наукового обігу введена значна кількість нових творів Майстра, вперше побудовано їх еволюційний ряд. Твори проаналізовані в контексті європейської синхронності і супроводжуються відповідними переліками із зазначенням місцезнаходження.

Книга розрахована на фахівців та всіх, хто цінує українську літературу і образотворче мистецтво.

УДК 7.03(477.54):62 «1869/1917» (02)
С 59
Школа Раєвської-Іванової: Мистецько-промислова освіта у Харкові (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) / Людмила Соколюк. – Харків : Вид. Олександр Савчук, 2020. – 248 с.: 311 іл.
Монографія є першим фундаментальним науковим дослідженням подвижницької діяльності художниці Марії Раєвської-Іванової, яка у 1869 році відкрила в Харкові художньо-промислову школу – першу в Україні. Головне завдання свого життя Марія Раєвська-Іванова вбачала в тому, щоб закласти в Харкові міцні основи художньої освіти, зробивши її загальнодоступною. Система навчання в школі закладалася з орієнтацією на художній рух в європейських країнах, зумовлений проблемою зближення мистецтва і промисловості. Завдяки подвижницькій діяльності Раєвської-Іванової було  закладено основи педагогічної системи майбутньої дизайнерської освіти. Засновниця школи була фахівцем з європейською освітою і першою дипломованою жінкою-художницею в російській імперії. Відкриття мистецького навчального закладу художньо-промислового типу зумовлювалось швидким розвитком машинної індустрії в «заводському» Харкові. Разом з тим, у школі зберігалось навчання і станковому мистецтву. У монографії вперше розкриваються актуальні і нині особливості художньо-педагогічної системи школи Раєвської-Іванової, її роль в художньому житті міста.

Книга розрахована на фахівців і всіх, хто вивчає дизайн, образотворче і декоративне мистецтво.