Перейти до вмісту

Нові надходження до бібліотеки

УДК 097(=161.2)“1980/2010”(02)
К18

Каменецька Юлія. Український екслібрис 1980-2010 рр.: традиції, трансформація, новітні здобутки. Київ, 2024. 242с. : 182 іл.

Історія створюється сьогодні, а отже, важливо фіксувати й репрезентувати розвиток сучасного мистецтва. Саме тому монографія, що містить дослідження про розвиток і популяризацію сучасного українського книжкового знака 1980-2010 рр. має велике наукове й бібліографічне значення для дослідників українського мистецтва.

У своїй роботі авторка висвітлила трансформацію художньо-технічних і жанрових тенденцій становлення українського екслібриса на зламі ХХ-ХХІ ст. Представлено у виданні розмаїття й особливості графічних технік виконання українського екслібриса. Також досліджено творчий доробок видатних митців графічного напряму, окрема увага приділена творчості українських мистецьких родин у галузі екслібриса. Авторка  заповнює інформаційні пробіли про розвиток українського книжкового знака в межах європейського та світового простору. Тому є дуже важливим й цікавим дослідження про участь вітчизняного книжкового знака на міжнародних виставках-конкурсах і конгресах.

У додатках видання представлено список митців сучасного українського екслібриса та “Список конгресів екслібриса, які організувала FISAE (1953-2022)”.

Справжньою родзинкою видання є 182 ілюстрації, що презентують зразки сучасного екслібриса, більшість яких були представлені на різноманітних виставках-конкурсах, конгресах.

Щиро дякуємо випускниці НАОМА, доктору філософії, доценту кафедри дизайну ІКІТ МАУП, художниці-графіку Юлії Каменецькій за можливість мати дану працю у фонді бібліотеки НАОМА.

Запрошуємо переглянути видання в читальній залі бібліотеки.

З повагою — бібліотека НАОМА.