Перейти до вмісту

У НАОМА (Київ, Україна) 28 червня 2024 року відбулася (у змішаному форматі) І Всеукраїнська науково-практична конференція «ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ НАОМА – НАЦІОНАЛЬНЕ НАДБАННЯ: МИНУЛЕ, СУЧАСНІСТЬ, МАЙБУТНЄ»

У Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури (Київ, Україна) 28 червня 2024 року відбулася (у змішаному форматі)
І Всеукраїнська науково-практична конференція «ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ НАОМА – НАЦІОНАЛЬНЕ НАДБАННЯ: МИНУЛЕ, СУЧАСНІСТЬ, МАЙБУТНЄ».

Ініціатор конференції ректор НАОМА професор Олександр Цугорка.
Організаторами виступила кафедра теорії та історії мистецтва НАОМА, Художній музей НАОМА і Наукове товариство студентів, аспірантів і молодих вчених НАОМА.

Метою конференції було актуалізувати питання дослідження та збереження фондів українських музеїв в умовах війни, зокрема, надбань Київської мистецької школи, яка охоплює період від початку ХХ ст. до сьогодні.

До роботи конференції долучилися музейні працівники та науковці з різних регіонів України, які представили результати наукової роботи, присвяченої діяльності Художнього музею НАОМА, Київській мистецькій школі та її представникам, охопивши період від початку ХХ ст. і до сьогодні, розкрили питання формування музейних колекцій, наукової роботи в музеях, зберігання та реставрації творів мистецтва.

Географія представлених інституцій наступна:  Київ, Харків, Одеса, Львів та інші міста.
На конференції працювало 3 пленарних засідання, зокрема, вступне пленарне засідання і 2 секції, які були присвячені наступним тематичним блокам:
Секція 1. Художній музей НАОМА та Київська мистецька школа. Мистецтвознавчий дискурс в контексті НАОМА.
Секція 2. Музей та музейна справа. Роль музею в освітній сфері. Реставрація: питання збереження та експонування мистецької спадщини.

Разом з цією конференцією ми започаткували третю щорічну наукову конференцію в НАОМА, яка доповнить наші дві існуючі міжнародні конференції  – “Платонівські читання” (цього року будуть проводитися кафедрою теорії та історії мистецтва вже 12-й раз) і міжнародну науково-практичну конференцію “Інновації в архітектурі, дизайні та мистецтві” (цього року була проведена факультетом архітектури втретє).

Тепер в НАОМА буде ще одно наукове “дитя”, чому ми безмежно раді!
Тепер ми готуємо тези до публікації.
З подякою за підтримку та надією на подальшу співпрацю!