Перейти до вмісту

Виставка української етнічної автентики у бібліотеці НАОМА 16-17 травня 2024 року

Виставка української етнічної автентики у бібліотеці НАОМА

16-17 травня 2024 року

         16 травня 2024 року в теплій і урочистій атмосфері народного свята, підтриманого вишиванками переважної більшості присутніх, в бібліотеці НАОМА відкрилася  виставка українського народного вбрання та предметів побуту. Ця імпреза відбулася з врахуванням двох тематичних векторів: як логічне продовження попередньої виставки українських хусток та рушників із колекцій Людмили Грабовенко, а також як мистецька акція, що об’єднала численний колектив Академії та її гостей у День вишиванки.

Цього разу  бібліотека НАОМА в особі її директора Каменецької Влади Володимирівни не тільки виступила співорганізатором, надавши приміщення для експозиції, але стала й ідейним натхненником для організації і збору експозиції. Впродовж місяця між двома згаданими виставками пані Каменецька здійснювала агітаційну роботу серед працівників Академії в товаристві декана факультету образотворчого мистецтва Мельничука Ігоря Юліановича, який фактично був куратором у процесі підбору експонатів як тонкий знавець української етніки, її історії і регіональних відмінностей.   Значний внесок фахівчині в галузі історичного костюму і українського традиційного одягу зробила викладачка сценічного костюму Корнійчук Катерина Іванівна, надавши власні ескізи українського народного вбрання і авторський жіночий костюм, створений для вистави “Назар Стодоля” за п’єсою Тараса Шевченка, а також допомігши репрезентативно розташувати експозицію в приміщенні читальної зали.

Слід відзначити участь у виставці кожного охочого, хто надав родинні предмети побуту і  елементи українського строю: Грабовенко Людмила Іванівна, Кірієнко Данна Миколаївна, Мельнічук Ігор Юліанович, Зорко Анатолій Єгорович, Корнійчук Катерина Іванівна, Цибровська Станіслава Станіславівна, Гуменчук Анатолій Васильович, Нагорна Людмила Леонідівна, сім’я Черняхівських Костянтин і Тамара, Вернигора Володимир Вікторович, Цугорка Олександр Петрович. Вагомою складовою виставки став етнічний матеріал, наданий реквізитним фондом НАОМА.

Весь згаданий список був зачитаний пані Каменецькою під час урочистості як відгук на слова привітання і вдячності, з якими звернулися Цугорка О.П., Мельничук І.Ю., Нагорна Л.Л., Тимченко Т.Р. Більшість присутніх уже не вперше бачили представлені предмети, оскільки експозиція була доступна для огляду протягом двох попередніх тижнів. Але виставка українських раритетів застала зненацька своєю свіжістю і яскравістю багатьох відвідувачів, запрошених до читальної зали яскравими постерами. Протягом усього дня, коли Україна рясніла вишиванками небайдужих громадян, у бібліотеці НАОМА царювала атмосфера української старовини і українського героїчного сьогодення, оптимістично розцвіченого сучасними вишитими узорами.

Експозиція супроводжувалася тематичною підбіркою книжок із бібліотечного фонду НАОМА, яка так само привертала увагу відвідувачів колоритними обкладинками і багатонадійними назвами. Представлена література розрізнялася за книжками узагальненого змісту, які знайомили із історією традиційного одягу України та української вишивки в цілому, а також книжками з акцентом  на окремому регіоні України або на окремому елементі українського вбрання. Окрему частину підбірки становили альбоми видатних народних майстрів України. Вагомий літературний додаток до основного виставкового наповнення має стати спонукою до подальшого процесу пізнання української культурної спадщини, яка і досі чекає масового поціновувача.

З повагою бібліотека НАОМА.