Перейти до вмісту

Зі святом! Слава Україні!

Святий Андрій довго стояв і спостерігав за дивним баченням, потім запитав свого учня: «Чи бачиш, брате, Царицю, що молиться про весь світ?» Епіфаній відповів: «Бачу, святий отче, і жахаюся»»
(Четьї мінеї. Дмитро Туптало. Стаття про чудо Покрови Богородиці.)

Від 910 року, від чуда Покрови Богородиці у Влахернському храмі обложеного ворогом Константинополя, до Київської Русі, від козацьких Покровських церков та ікон до УПА, від історичної традиції до офіційного свята Дня захисника України – така ґенеза і така багатогранність Дня 14 жовтня для українців.

Сьогодні, стоячи, разом з ветеранами-наомівцями у Ставропігійній козацькій церкві Покрова Пресвятої Богородиці у Мамаєвій слободі м. Києва біля ікони “Богородиця Слобідська Цариця Козацька”, хочу зазначити, що українська козацько-лицарська традиція, започаткована ще за князівської доби, розвинена в добу козацьку і підтримана у XX-му та XXI-му століттях, завжди спиралася на людей, яких видатний українській мислитель Вячеслав Липинський називав «національною аристократією» або ж «дріжджами нації», саме такі люди, на думку Липинського і приводять в дію процеси національного зростання та підйому.

Вихованню таких людей кожна успішна держава приділяла і приділяє значну увагу. Нині, коли Україна веде збройну боротьбу за своє існування, завданням галузі освіти, є формування освіченого патріота. А окремим важливим завданням образотворчого мистецтва та мистецької освіти є формування українського художнього порядку денного, українських смислів у мистецтві та вихованню україноцентричних митців.

Адже фронт культури є так само важливим, як і фронт воєнний. Програш на культурному фронті – це оголений для ворога тил нації. Це поле для маніпулювання та нав’язування чужих смислів, для вимивання того, що називається «культурним кодом».

НАОМА заслужено пишається внеском у виховання митців незалежної України, митців, які добре усвідомлюють цінність національної культури і які щодня творять мистецтво для України. Наші митці формують та обробляють плідне поле національної культури, увічнюючи події, постаті та формуючи нові сучасні суто українські естетичні стандарти.
Окремо хочу зазначити, що низка випускників, аспірантів, співробітників та викладачів НАОМА є ветеранами війни на Донбасі. Уклін та шана цим українським лицарям ! Їхній приклад є ще одним підтвердженням того, що в стінах НАОМА формується та виховується справжня українська аристократія !

Отже, хай Цариця козацька береже Україну, а козакам і на фронті воєнному і на фронті культурному дає сил та наснаги !
Зі святом ! Слава Україні !

Ректор НАОМА,
Олександр Цугорка

На фото з ліва на право: Данило Гурін, Володимир Харченко, Вячеслав Лабзін, Олександр Цугорка, Дмитро Жила, Юрій Камений.