Перейти до вмісту

Уряд встановив нові карантинні норми

Шановні колеги!

З 8 листопада 2021 року набули чинності нові зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зокрема:

«41-6. Керівникам державних органів (державної служби), керівникам підприємств, установ та організацій забезпечити:

1) контроль за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов’язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я від 4 жовтня 2021 р. № 2153 (далі – перелік);

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов’язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” та частини третьої статті 5 Закону України “Про державну службу”, крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, виданий закладом охорони здоров’я;

3) взяття до відома, що:

на час такого відсторонення оплата праці працівників та державних службовців здійснюється з урахуванням частини першої статті 94 Кодексу законів про працю України, частини першої статті 1 Закону України “Про оплату праці” та частини третьої статті 5 Закону України “Про державну службу”;

відсторонення працівників та державних службовців здійснюється шляхом видання наказу або розпорядження керівника державного органу (державної служби) або підприємства, установи, організації з обов’язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються;

строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили».

Також, з 8 листопада 2021 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 04.10.2021 р. № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням».

Відповідно до пункту 3 зазначеного Переліку обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, загальної середньої, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти незалежно від типу та форми власності.

Відповідно до пункту 4.1 розділу 4 Статуту Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, затвердженого наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 27.05.2020 № 1853, Академія перебуває у державній власності і належить до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики України (далі – Уповноважений орган управління).

Міністерство культури та інформаційної політики України листом від 05.11.2021 №13402/4.2 зобов’язало Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури вжити відповідних дій, передбачених статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», щодо відсторонення працівників Академії, які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19.

Статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до: зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

Відповідно до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, яких завжди дотримується і буде дотримуватися, незважаючи на сьогоднішню ситуацію, адміністрація Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Відповідно до статті 23 Конституції України кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов’язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості.

Враховуючи лист Міністерства культури та інформаційної політики України щодо відсторонення від роботи працівників Академії, а також вищевказані нормативно-правові акти, адміністрація Академії була змушена ухвалити рішення про відсторонення від роботи працівників Академії, які відмовляються або ухиляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (наказ від 08.11.2021 № 295-ос «Про відсторонення від роботи працівників»).

Звертаємо вашу увагу, що для поновлення працівника Академії на роботі, необхідно надати: сертифікат про вакцинацію (1–2 дози) або ж медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я.

На превеликий жаль, сьогодні склалась така державна політика у сфері охорони здоров’я, що працівників, які відмовляються або ухиляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19, перелік яких затверджено МОЗ України, роботодавець повинен відсторонювати від роботи (виконання робіт).

Ми вживаємо всіх необхідних дій для того, щоб не порушувались права та законні інтереси працівників Академії. Однак сьогодні ситуація з розповсюдженням коронавірусу у Києві погіршується. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час термінового онлайн-брифінгу.

У такій складній ситуації адміністрація Академії, з усією повагою до вас, просить вас виявити розуміння й відповідальність – адже людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Принагідно звертаємо вашу увагу, що освітнім омбудсменом надано юридичні роз’яснення щодо вакцинації від COVID-19 та допуску до роботи: https://eo.gov.ua/hariachi-zapytannia-ta-vidpovidi-shchodo-vaktsynatsii-proty-covid-19-ta-dopusku-do-roboty-shcho-i-iak-robyty-z-8-lystopada/2021/11/04/ .

З вдячністю і повагою  адміністрація
Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури